Balans Omega 3 i Omega 6 esencijalnih kiselina

Balans Omega 3 i Omega 6 esencijalnih kiselina

U poslednjem stoljeću, izmjene u zapadnjačkoj ishrani su promijenile unos omega 6 masnih kiselina (masti iz mesa i biljnih ulja) u poređenju sa omega 3 masnim kiselinama (masti iz masnih morskih riba).

Mnoge studije pokazuju da je promjena odnosa u unosu omega 3 i omega 6 putem ishrane povećala sklonost ka upalnim reakcijama, koje su povezane sa nastankom autoimunih i alergijskih oboljenja.

Pogledajte video:

 

Antropološki dokazi pokazuju da su naši preci imali u ishrani zastupljen odnos omega 6:omega 3 masnim kiselinama 2:1, ali moderna zapadnjačka ishrana je poremetila ovaj odnos na čak 10:1 i 20:1 u korist omega 6 masnih kiselina.

Povećan je unos mesnih prerađevina, pečene i pržene hrane u odnosu na način ishrane naših predaka. Pošto omega masne kiseline mogu biti prevedene u upalne molekule, smatra se da je ovakva promjena u ishrani mogla dovesti do poremećaja u ravnoteži između pro- i anti-upalnih agenasa. Na taj način dolazi do povećanja broja sistemskih upalnih procesa i veće učestalosti oboljenja kao što su astma, alergije, dijabetes, artritis.

Saznajte više o Omega 3 masnim kiselinama koje se dobijaju iz Arktika.

 

Tags: Omega 3, Omega 6, astma, alergija, dijabetes, artritis
Copyright © 2021, Poboljšaj Život | Life Improve. Developed by Animat studio.