VITAMIN K2 – pomoć kod osteoporoze i kalcificiranih krvnih žila

K2 vitamin - poboljšaj život

Vitamin K je vitamin topiv u mastima koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi i za zdravlje i čvrstoću kostiju. Jedna od najvažnijih komponenti vitamina K je menakion 7, poznat kao MK 7 (vitamin K2). Istraživanja su pokazala kako ta komponenta djeluje obećavajuće kao prevencija, ali i u liječenju nekih bolesti ko što su osteoporoza, kardiovaskularne bolesti, Alzheimer, te karcinom.

Vitamin K2 je zapravo rođak koenzima Q10. Pokazao se vrlo korisnim u prevenciji gubitka koštane mase, redukciji kalcifikacije arterija, te regulaciji kolesterola. Posljednja istraživanja pokazuju da je vitamin K2 nevjerojatno učinkovit u usporavanju razgradnje koštanih stanica i povećanju mineralizacije koja znači čvršće i zdravije kosti.

Ministarstvo zdravlja u Japanu je 1995 g. odobrilo MK-4 (menakinon – 4 srodnu molekulu) za prevenciju i liječenje osteoporoze jer je studijama dokazano smanjenje prijeloma za 87 %, no novija istraživanja pokazuju kako je menakion 7 (vitamin K2) još učinkovitiji u liječenju osteoporoze. Japan je prva zemlja koja je odobrila vitamin K2 kao terapiju za liječenje osteoporoze, a i mnoge druge zemlje kreću u tom smjeru. Također, vitamin K2 postao je vrlo popularan i kao dodatak prehrani i to ne samo u alternativnim krugovima već i kod onih sklonijima konvencionalnoj medicini. U novije vrijeme, zabilježeno je veliko zanimanje znanstvenika iz farmaceutske ali i nutritivne industrije za ovaj vitamin, pa je sve jasnije kako je ovaj vitamin izrazito koristan za zdravlje.

 Veći broj studija pokazao je kako vitamin K2 doslovno izvlači kalcij iz krvi i arterija te ga ugrađuje u kosti. Istraživanja su pokazala i njegov potencijal u sprječavanju kao i liječenju nekih srčanih bolesti. Roterdamska studija je 2004 godine pratila 5000 ljudi sa znatnim unosom K2 vitamina u prehrani (razni sirevi) i došla do zaključka kako smanjuje aortne kalcifikacije. Što je bio veći unos vitamina K2 u prehrani, manji je bio kardiovaskularni mortalitet i morbiditet. Sveti gral kardiologije je stabilizacija naslaga na krvnim žilama i njihovo otapanje i prekrasno je vidjeti da jedan tako rijedak i skroman vitamin može pomoći u tome.

 Vitamin K2 je također učinkovitiji od vitamina E u sprječavanju djelovanja slobodnih radikala koji uništavaju stanične membrane. Novija istraživanja pokazala su kako je učinkovitiji i od vitamina K1 koji se nalazi u mnogim multi vitaminskim formulama, pa neki čak sugeriraju zamjenu vitaminom K2 u suplementaciji. Za razliku do vitamina K1, K2 se puno brže apsorbira i iskorištava u našem tijelu. Iako je vitamin K1 i dalje važan za one koji imaju problema s zgrušavanjem krvi, vitamin K2 je bolji izbor kod tipičnih bolesti starije dobi kao što su gubitak koštane mase i otvrdnuće arterija. 

 No, vitamin K2 ne donosi beneficije samo onima starije dobi, mnogi znanstvenici sugeriraju kako bi djeca koja svakodnevno konzumiraju MK7, kasnije u životu mogla imati manje problema s kostima i arterijama, pa samim time i kvalitetniji (pa i duži) život. Studije na životinjama su pokazale da glodavci kojima nedostaje MGP (Matriks GLA protein), a koji su inače rođeni zdravi pokazuju kalcifikaciju arterija prije nego dožive jedan tjedan. Nakon tri tjedna arterije su toliko oštećene da životinje ubrzo umiru ukoliko ne prime vitamin K2 u prehrani. 

K2 vitamin

Prehrambeni izvori vitamina K2 su razni sirevi, zeleno lisnato povrće i hrana koja se bazira na soji.

MK7 je preporučeno uzimati u dozi do 25-50 mcg dnevno. Za pacijente s poviješću kardiovaskularnih bolesti dnevna doza iznosi150 mcg, dok za one koji boluju od osteoporoze ili neke druge bolesti kostiju, stručnjaci preporučuju 1 do 5 mg dnevno. Tu količinu je poželjno razdijeliti u dvije do tri doze kako bi se povećala koncentracija u krvi.

 Upozorenje: Vitamin K2 ne mogu uzimati pacijenti na kumadinu (Varfarinu) jer je direktan antagonist.

AUTOR: Tomislav Kolarević, mag. ing. molekularne biotehnologije

 

 

Tags: K2, vitamini, Kosti, Osteoporoza
Copyright © 2020, Poboljšaj Život | Life Improve. Developed by Animat studio.